Telegrami saučešća

10:13 30. 10. 2020. FoNet/Nova.rs | Velimir Ilić, Jasmina Džabić, Jadranka Stanimirović

BEOGRAD, DEČANI, PODGORICA, MOSKVA - Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej saopštava da je smrt mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija jedan od najtužnijih dana u istoriji SPC i da je srpski narod ostao bez velike ličnosti!

"Ovo je jedan od najtužnijih dana za našu Crkvu. Veliki gubitak i velika žalost. Otišao je jedan dobar čovek i vrstan teolog. Nismo to očekivali, nadali smo se da će sve biti dobro završeno. Neka mu Bog da večno blaženstvo. Lišeni smo velike ličnosti", izjavio je patrijarh Irinej za portal Nova.rs.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić napisao je na Tviteru da onaj koji je živeo u Hristu, umreti nikada ne može. "Da se večno raduje u svetlosti lica Božijeg, kome je ceo svoj zemaljski život posvetio. Blagodarimo Gospodu koji nas je udostojio da duhovno uzrastamo uz ravnoapostolnog svetitelja. Večan spomen mitropolitu Amfilohiju", napisao je iguman Sava Janjić. 

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je saučešće Mitropoliji, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

"Sa žaljenjem sam primio vest o smrti Njegovog Visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Kao velikodostojnik SPC bio je akter i svedok burnih procesa krajem prošlog i početkom ovog vijeka, kako u Crnoj Gori, tako i na prostorima bivše Jugoslavije", navodi Đukanović.

Ukupnu delatnost mitropolita Amfilohija u Crnoj Gori, kaže, ceniće istorija.

"Iz dugog perioda naše saradnje, tokom kojeg smo razmenjivali mišljenja o važnim pitanjima za razvoj savremene Crne Gore, pamtiću njegov doprinos stvaranju pozitivne atmosfere uoči referenduma na kojem je naša zemlja obnovila nezavisnost mirnim i demokratskim putem", ističe Đukanović.

Odlazeći premijer Crne Gore Duško Marković u saučešću navodi da je Mitropolija crnogorsko-primorska izgubila danas svog poglavara, a crkva u Crnoj Gori svog zapaženog jerarha.

"Sa žaljenjem sam primio vest o mitropolitovoj smrti. Kao predsednik Vlade sarađivao sam i razgovarao s mitropolitom Amfilohijem o mnogim važnim pitanjima koja su se ticala odnosa države i crkve, ali i o drugim temama od značaja za crnogorsko društvo", navodi Marković.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegrame saučešća Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i poglavaru Srpske pravoslavne crkve patrijarhu Irineju. U telegramu saučešća Mitropoliji Vučić je saučešće izrazio monasima, sveštenstvu i "vernom narodu Mitropolije".

"Izražavamo iskreno saučešće i molimo se da Gospod upokoji njegovu dušu tamo gde pravedni počivaju", navodi predsednik Srbije u telegramu patrijarhu i Sinodu SPC-a.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da je tužan trenutak za sve pravoslavne vernike i Crkvu.

"Mitropolit Amfilohije bio je na tronu Svetog Petra Cetinjskog u vreme najtežih iskušenja za srpski narod i srpsku crkvu. Gde god da se nalazio i gde je službovao, delio je sudbinu sa svojim narodom i duboko saosećao s njegovim patnjama. Svojim životom svedočio je o ljubavi prema srpskom rodu, ne krijući da je Kosovo i Metohija za njega zauvek ostalo neprebolna rana, navodi Petković.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović saopštava da smrt mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija predstavlja veliki gubitak za srpski narod i crkvu.

"Tokom celog svog života predano se i istrajno borio za istinu i svedočio o stradanju svog naroda. Mitropolit crnogorsko-primorski i egzarh svetoga trona pećkog Amfilohije upokoji se u Gospodu, ostavivši svima nama u amanet da zauvek brinemo o biću svog naroda", poručuje Jovanović.

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri izrazio je saučešće patrijarhu Irineju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji uputio je saučešće narodu Crne Gore. Na Tvireru je napisao: "Neka počiva u miru".

Aleksandar Karađorđević uputio je saučešće patrijarhu srpskom Irineju, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i vernicima. "Ovo je težak gubitak za našu crkvu i za sve hrišćane. Mitropolit Amfilohije bio je svetilo vere našem narodu u Crnoj Gori i dostojan naslednik trona Svetog Petra Cetinjskog. Neka Gospod podari rajsko naselje i mir usnulom mitropolitu Amfilohiju", navodi se u saučešću Karađorđevića. 

Udruženje književnika Srbije saopštava da se upokojio u Gospodu Amfilohije Radović, član po pozivu i uglednik UKS-a, jedan od najznačajnjih pravoslavnih mislilaca danas, iza koga ostaje obimno književno i duhovno delo i živa putokazna reč. "On sada brine o celom srpskom književničkom bratstvu, u društvu s vladikom Petrovićem Njegošem i bratom po peru Momirom Vojvodićem", navodi UKS. 

Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić uputio je izraze najiskrenijeg saučešća srpskom patrijarhu Irineju, sveštenstvu i svim vernicima SPC, ističući da je mitropolit Amfilohiije "svoju opredeljenost za carstvo Božije i istinu Hristovu svedočio tokom celog života služeći Bogu i rodu, posebno u teškim vremenima kada je beskompromisno branio pravo ljudi da slobodno ispovedaju veru u svojim hramovima". Dačić je dodao da su zahvaljujući Amfilohijevom zalaganju, eparhije u Crnoj Gori doživele veliku duhovnu obnovu nakon decenija branjanja vere. 

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril izrazio je saučešće patrijarhu srpskom Irineju, istakao da će mitropolit Amfilohije ostati "kao svetiljka, goruća i užarena, kao nadareni teolog i nadahnuti propovednik, neustrašivi branilac Svete crkve Hristove pred silnicima svog veka" i osvrnuo se na  ulogu "koju je (Amfilohije) odigrao u borbi za očuvanje svetinja u Crnoj Gori".

"Gospod Isus Hristos je prizvao k sebi izuzetnog arhijereja Srpske pravoslavne crkve, čije će ime u istoriji zauvek biti povezano s duhovnim preporodom Crne Gore nakon duge ere bogosluženja, neviđene neumorne borbe za spasavanje očinskih svetinja i očuvanje jedinstva naroda Božijeg u udelu svetih Svetog Vasilija Ostroškog i Petra Cetinjskog", navodi se u pismu ruskog patrijarha. (kraj) vip/lj/and/ivt/lč/nm/dpv

Share: