Da Vlada obrazloži!

16:58 30. 10. 2020. FoNet | Leposava Čolić

Beograd - Organizacije civilnog društva (OCD) zatražile su danas od Vlade Srbije da obrazloži zbog čega je odluka da se ukine Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, kao i smanje postojeće ingerencije u okviru novog Ministarstva, doneta u potpuno netransparentnom procesu, bez adekvatnih konsultacija sa civilnim društvom.

U saopštenju, koje je potpisala 71 organizacija, navodi se da je nakon jedne decenije od uspostavljanja, usvajanjem Zakona o ministarstvima i uspostavljanjem Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, rasformirana Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom kao služba Vlade koja je imala koordinirajuću ulogu u obezbeđivanju saradnje civilnog i svih delova javnog sektora.

Iako je deo nadležnosti Kancelarije prenet na novo Ministarstvo, javnosti nije dovoljno jasno obrazloženo zbog čega se odnosi sa civilnim društvom stavljaju pod okrilje jednog ministarstva.

Na ovaj način se, ocenjuju ove organizacije, značajno sužava prostor za konstruktivnu saradnju između organa javne vlasti i civilnog sektora, koja po standardima Evropske unije treba da bude mnogo više od dijaloga.

Ostaje i pitanje kako će se u budućoj praksi Ministarstva sprovoditi politika učešća građana u pripremi propisa u skladu sa osnovnim principima Smernica za uključivanje OCD u procese donošenja propisa. (kraj) vbr/lč/dpv

Share: