Otpišite poreska dugovanja!

17:54 23. 12. 2020. FoNet

BEOGRAD - Oko hiljadu privrednika iz Beograda i unutrašnjosti, u organizaciji udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije, protestovali su danas ispred zgrade Ministarstva finansija i privrede tražeći, između ostalog, pomoć države, kao i otpis duga na ime poreza i doprinosa na zarade, čija naplata je odložena do 1. januara 2021. godine, a podršku su dobili od predstavnika udruženja frilensera i preduzetnika Srbije.

Na protestu je rečeno da je od 15. marta, kada je proglašena pandemija, u turističkim agencijama bez posla ostalo 75 odsto zaposlenih. Pre 15. marta turističke agencije u zemlji imale su 4.125 radnika, a u međuvremenu je bez posla ostalo 2.956.

Od resornog ministarstva su, u pisanoj formi, zatražili stastanak povodom zahteva koje su ranije uputili, a rok za odgovor je do 31. decembra.

"Nijedan porez, doprinos ili taksa do sada nisu otpisani iako su prihodi pali do 100 odsto", rekli su predstavnici Udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije, naglasivši da se "usred krize, umesto mera pomoći, uvodi eko-taksa u iznosu od 5 000 do dva miliona dinara i naplaćuje unapred akontacija poreza na dobit, pod pretnjom blokade računa".

Nezadovoljni su i zato što Organizacija muzičkih autora (SOKOJ) šalje fakture za naplatu nadoknade po osnovu autorskih prava za emitovanje muzike, pa preti blokada računa i onim ugostiteljima čiji objekti, zbog protivpandemijskih mera kriznog štaba, uopšte nisu radili.

Nadalje, uvode se novi troškovi fiskalizacije odnosno parafiskalni nameti, Privredna komora Srbije "traži članarinu za nepostojeće usluge" i, dok u privatnom sektoru zaposleni svakodnevno gube radna mesta,  "javni sektor podiže plate".

"Nema novca za naknadu troškova devastiranoj privredi, ali ima za prečišćivače vazduha po sto puta većoj ceni od tržišne", rečeno je na protestu.

Deo učesnika protesta okupio se ispred zgrade SIV 3 na Novom Beogradu, gde se nalazi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i potom se organizovano priključio onima koji su već bili ispred zdanja Ministarstva finansija, gde su im se pridružili ugostitelji, zanatlije, preduzetnici, privrednici, frilenseri, muzičari i drugi.

Tokom protesta je pozlilo vlasniku jedne turističke agencije, kog je ekipa Hitne pomoći najpre reanimirala, a potom prevezla u Urgentni centar.

Kasno sinoć beogradski mediji su javili da je pacijent u Urgentnom centru preminuo, ali su u vezi njegovog identiteta i pozicije u turističkoj agenciji objavljeni različiti podaci. (kraj) dep

Share: