Plamen slobode

13:48 15. 02. 2021. FoNet | Milica Rilak

ORAŠAC - "Dan državnosti obeležavamo u svetu kakav pre godinu dana nismo mogli da zamislimo, kada se preko noći sve promenilo zbog pandemije korona virusa, ali i u takvim vremenima država Srbija i njeni građani dokazuju da slobodan, nezavisan i pravdoljubiv plamen Sretenja bukti u našim grudima", poručila je iz Orašca premijerka Ana Brnabić.

Ona je podsetila na junačke uzvike iz Marićevića jaruge - "usta raja k'o iz zemlje trava", kada je, kako je rekla, ponovo upaljena iskra nezavinosti i slobode naroda i države, pokrenuta borba za političku i kulturnu emancipaciju i trajno obnavljanje srpske nezavisnosti.

Premijerka je podsetila i da je na Sretenje 1835. godine, kada je usvojen prvi moderni ustav Kneževine Srbije, u doba kada su najveće sile sveta baštinile robovlasništvo i kmetstvo, Dimitrije Davidović napisao ustav kojim je ukinut kuluk, svaki čovek postao jednak pred zakonom, proglašena sloboda veroispoesti, a svaki rob koji stupi na tle Srbije postajao je slobodan.

Ovaj Dan državnosti, kaže, obeležavamo u najvećoj krizi od Drugog svetskog rata, nezabeleženoj ekonomskoj krizi, kada se sve promenilo zbog pandemije.

"I u takvim vremenima globalne krize država Srbija i njeni građani dokazuju da slobodan, nezavistan i pravdoljubiv plamen Sretenja bukti u našim grudima", poručila je premijerka i naglasila da iskra upaljena ustankom iz 1804. a razbuktana ustavom iz 1835. danas gori kao neugasiv plamen nezavisnosti i slobode.

Ceremoniji proslave Dana državnosti prisustvovali i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednica Ustavnog suda Srbije Snežana Marković, kao i predstavnici skupština Srbije i Vojvodine, Srpske pravoslavne crkve...

Neposredno pre ceremonije proslave Sretenja, premijerka je položila venac kod spomenika Karađorđu, a održan je i parastos ustanicima, koji je služio episkop šumadijski Jovan. (kraj) vip/mr/nm

Share: