Strah za egzistenciju

13:00 27. 02. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Predstavljajući rezultate istraživanja "Građani i mediji, navike konzumacija", sprovedenog krajem prošle godine, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar je u razgovoru za portal sindikata Nezavisnost naveo da su građani prolećni strah od bolesti već od leta 2020. zamenili strahom za egzistenciju.

Klačar je dodao da su za 60 odsto ispitanih u nacionalnim uzorcima prioriteti za informisanje uglavnom ostali isti, a to je društveno-ekonomski korpus i životni standard.

"Ljude malo više zanima životni standard i visina plate, dok je nezaposlenost u blagom padu. Ovo, ali i neka ranija istraživanja, pokazuju da su građani strah od bolesti, dominantan tokom proleća, već od leta zamenili egzistencijalnim, ekonomskim strahom", istakao je Klačar.

Istraživanje koje su sproveli Propulsion i CeSID u okviru Inicijative za novu medijsku i digitalnu pismenost pokazalo je da ispitanici koji pripadaju grupi od 12 do 23 godine uz društvene mreže dnevno provode 136 minuta, a uz štampu samo 16 minuta.

Građani starosti između 54 i 60 godina u proseku 108 minuta gledaju televiziju, dok na društvene mreže troše 51 minut.

Ispitanici iz grupe od 24 do 39 godina provode uz društvene mreže 76 minuta, a uz televiziju 72 minuta. (kraj) is/mr/dpv

Share: