Zadovoljstvo odlukom suda

16:03 23. 03. 2021. FoNet

BEOGRAD - Odluka Upravnog suda da poništi građevinsku dozvolu za gradnju famozne gondole na Kalemegdanu izuzetno je važan korak u reafirmaciji teško poljuljanog koncepta pravne države u Srbiji, izjavio je danas FoNetu član Upravnog odbora Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), advokat Rodoljub Šabić.

On je podsetio da je RERI još početkom prošle godine tužbom Upravnom sudu otvorio pitanje očigledne nezakonitosti celog projekta i još tada uspeo da izdejstvuje da sud odredi privremenu meru i njom naloži obustavu radova.

Šabić je izrazio veliko zadovoljstvo što je sud sada i konačnom odlukom definitivno potvrdio napore ljudi iz RERI da dokažu nezakonitost projekta.

Prema njegovoj oceni, ovakva odluka suda posebno je značajna imajući u vidu u kakvoj atmosferi je doneta.

Sud je odluku doneo suočen sa manje ili više očiglenim, ali snažnim pritiskom. Nemoguće je zaboraviti da su gradske vlasti zaključivanjem komercijalnih ugovora velike vrednosti u svrhu realizacije projekta pokušavale da stvore atmosferu "svršenog čina", smatra Šavić.

Kako je napomenuo, u istom kontekstu se mora ceniti i izjava bliske saradnice, savetnice predsednika Republike, da "predsednika Vučića niko neće sprečiti da realizuje projekat gondole", koju je dala neposredno pred ročište na kojem je sud definitivno odlučivao.

Odluka suda nije u skladu sa željama vlasti, ali jeste sa zakonom što je u normalnom društvu naravno neuporedivo važnije i jedino bitno, istakao je Šabić, pogotovo u našim konkretnim okolnostima učestalog kršenja principa zakonitosti, dominacije voluntarizma nad pravom i teško poljuljanog poverenja u institucije pravosuđa. (kraj) def/dpv

Share: