Vojska (ne)vaspitava decu

19:41 15. 04. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

NOVI SAD - Svi naši problemi potiču od toga što očekujemo da nam država vaspitava decu, a posebno vojska, da uče mladiće od 18, 19 godina da nameste krevet ili operu zube kad ustanu, ocenio je Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava.

O vojsci i imidžu vojske devedesetih govore generali koji su slali ljude u rat ili političari koji su vojsku videli na televizoru, rekao je Đurić u onlajn tribini omladinskog centra CK13 "Na obaveznom služenju vojnog roka: O militarizaciji društva i politikama neprijateljstva".

Đurić je predočio da se ne mogu čuti negativna iskustva, jer se o tome ćuti, a malo ili nimalo prostora je dato ljudima koji su prisilno mobilisani.

Većina njih se vratila sa nekim PTSP sindromom, a nikakvu podršku zajednice i okruženja nisu imali da o tome progovore, ukazao je on.

Koliko samo dugujemo tim mladićima koji su prošli pakao i vratili se, svi redom sa nekom vrstom PTSP, a država je krila gde su bili, šta su videli, da li su učestvovali i nije im pružila nikakvu podršku, naglasio je Đurić o najavama vraćanja obaveznog služenja vojnog roka.

Predstavnica Žena u crnom Staša Zajović ocenila je da je jedino bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac argumentovano i prihvatljivo govorio o temi vraćanja obaveznog služenja vojnog roka. (kraj) lj/ivt/dpv

Share: