Zamerke zbog Visokih Dečana

20:26 16. 04. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

PRIŠTINA - Odluci organizacije Evropa Nostra da uključi manastir Visoki Dečani na listu "7 najigroženijih spomenika u Evropi" protivi se 40 organizacije civilnog društva na Kosovu, a predstavnike Evropa Nostra pozivaju da posete Kosovo kako bi proverili sve podatke, objavio je danas portal Kossev.

Uvrštavanje jednog od najvažnijih kosovskih spomenika na ovu listu, čije su vrednosti već prepoznate kao univerzalne vrednosti koje je Unesko uvrstio na Svetsku listu kulturne baštine, lažni je odraz stvarnosti na Kosovu sa tendencijom da našu životnu sredinu predstavi kao opasnu za bezbednost i dobrobit manastira Dečani, navodi se u pismu.

Podaci predstavljeni u dokumentu o nominaciji uglavnom potiču iz izveštaja srpskih institucija za koje je već dokazano da zarad političke svrhe lažno predstavljaju stvarnost Kosova, tvrde kosovske nevladine organizacije.

Ističu, takođe, da si, "šokirani činjenicom da se u izjavi Savetodavnog odbora pitanje zaštite kulturnog nasleđa spominje u kontekstu takozvanih 'razgovora o normalizaciji odnosa' Beograda i Prištine", prenosi Kossev. (kraj) vip/ivt/dpv

Share: