Neće da štampaju list "Nova"

17:35 20. 04. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - U celoj Srbiji ne postoji štamparija koja bi prihvatila posao štampanja novog dnevnog lista "Nova", upozorila je danas u saopštenju kompanija United Media, navodeći da je to posledica kontrole medija, straha i autocenzure koji su se duboko uvukli u svaku poru društva.

United Media je navela da su pregovori o štampanju dnevnog lista "Nova", koji je, prema njihovim rečima, "zamišljen kao alternativa postojećoj slici u štampanim medijima", trajali dva meseca sa kompanijama čija je osnovna delatnost štampanje novina i magazina.

"Politika, Borba, Ringier Aksel Springer, Color Press, Grafoprodukt, uz različita objašnjenja, nisu prihvatili novi posao", ističu u saopštenju, i dodaju da su se "nizali izgovori - od ćutanja, rečenice da nemaju kapaciteta za taj posao", preko "trenutno pokvarenih mašina", a da su "retki oni koji su otvoreno izgovorili da se plaše reakcije vlasti".

United Media postavlja pitanje da li je moguće da Ringier, kao "najveća i najmodernija štamparija u Srbiji", kako se sami predstavljaju, pored štampanja novina Blic, Kurir, Informer, Srpski telegraf i Objektiv, nema kapacitet da štampa i novine “Nova” ili je, možda, veći problem uređivačka politika koja se u ovom slučaju razlikuje.

"Sa razlogom sumnjamo u iskrenost njihovih odgovora, imajući u vidu da su sve te štamparije do nedavno imale kapacitet da štampaju mnogo veće dnevne tiraže", zaključuju u saopštenju, i ocenjuju da se tako samo potvđuje da u Srbiji ne postoji medijski pluralizam. (kraj) vip/mr/dpv

 

Share: