Štite generale

15:17 27. 04. 2021. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Vlasti u Srbiji štite generale vojske i policije od krivične odgovornosti za zločine počinjene na Kosovu, a to se dešava i u Prištini, rečeno je danas tokom onlajn skupa posvećenog efikasnosti institucija Srbije i Kosova u pronalaženju osoba nestalih tokom rata.

Osnivač Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić je izjavila da veliki broj institucija u Srbiji i na Kosovu poseduje baze podataka i evidencije o nestalima, ekshumacijama, masovnim grobnicama i mogućim lokacijama grobnica, ali da do javnosti nije došao nijedan izveštaj tih zvaničnih tela.

Nismo videli rezultate vladinih tela koji predstavlju ozbiljnu pomoć u potrazi za nestalima, rekla je Nataša Kandić, navodeći da javnu evidenciju imaju samo Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) i Međunarodna komisija za nestale osobe.

Bilo je dovoljno vremena da zvanične komisije i tela u Srbiji i na Kosovu dođu do podataka koji su mogli dovesti do razjašnjenja sudbine nestalih i pronalaženja masovnih grobnica, izjavila je Nataša Kandić.

Prema njenim rečima, treba javno govoriti o tome šta su srpske snage činile tokom rata na Kosovu, ali i o zločinima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) nad Srbima, Romima i Albancima. (kraj) is/drp/dpv

Share: