Pet minuta tišine!

12:15 03. 05. 2021. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost" pozvali su elektronske medije da danas u 11.55 isključe ton i zamrače ekrane i pridruže se međunarodnoj akciji "Pet minuta gromoglasne tišine", kako bi upozorili na katastrofalan položaj novinarske profesije u Srbiji.

U Proglasu povodom Svetskog dana slobode medija pozivaju se medijski radnici da se zajedno suprotstave daljoj eroziji profesije, kako bi zaštitili slobodu medija i novinara i vratili poverenje građana, navodeći da uloga medija nije da služi željama i interesima vlasti, već da svestrano, potpuno i odgovorno informišu najširu javnost.

U Proglasu se navodi da Srbija neprekidno ponire na rang-listi slobode medija Reportera bez granica, tako da je s 54. mesta u 2014. godini - prošle godine pala na 93. poziciju!

Prema najnovijem izveštaju međunarodne nevladine organizacije Fridom haus, Srbija je tokom poslednje decenije nazadovala u oblasti političkih prava i građanskih sloboda, i zato je svrstana u kategoriju delimično slobodnih država. (kraj) vbr/nm

Share: