Oproštaj od Feđe Stojanovića

13:38 08. 05. 2021. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Komemoracija povodom smrti glumca Feđe Stojanoviće, koji je posle duže bolesti umro u 74. godini, održana je u njegovoj matičnoj kući, Ateljeu 212 u Beogradu. Bio je odličan glumac, bio je tih, sveden, pouzdan i tačan, studiozan, vrlo obrazovan, obožavao je svoje pozorište koje mu je bilo druga kuća, podsetile su njegove kolege.

Rediteljka Milica Kralj rekla je da u glumačkom svetu, u abecedi glumačke umetnosti, u azbuci Ateljea 212 jedno slovo, suvereno, pripada Feđi Stojanoviću.

"Želim da u ime svih nas koji smo prve korake u ovoj maratonskoj, teatarskoj ili umetničkoj trci činili uz Feđu, kojima je on bio kičma prve umetničke porodice, glasno kažem - mi smo baš imali sreće", rekla je Kralj.

Glumac Branislav Trifunović je, u ime svih mladih kolega, zahvalio Feđi Stojanoviću "za radost, za emociju, hrabrost, što je slušao njihove gluposti, što ih je pustio u svoje društvo da bi se i oni osećali moćnijima".

"Hvala ti za pesme što si nam pevao, hvala ti za one splavove s ribarima koje više nikad nismo mogli da nađemo, hvala ti što si uvek bio uz nas, što si bio toliko darovit i nenametljiv. Hvala ti što smo uvek mogli da se oslonimo na tebe", rekao je Trifunović.

Feđa Stojanović je rođen u Aleksincu 1948. godine, a diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1973. godine u klasi profesora Milenka Maričića. Bio je stalni član Ateljea 212 od 1973. godine. Radio je kao profesor na Katedri za glumu na Akademiji umetnosti BK univerziteta.

Odigrao je veliki broj uloga u Ateljeu 212, Zvezdara teatru, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Madlenijanumu, Malom pozorištu "Duško Radović", Pozorištu "Boško Buha", a široj publici poznat je i po brojim ulogama u filmovima i TV serijama. (kraj) vbr/lč/nm

Share: