Spomen-soba "Gvozdeni puk"

16:32 13. 05. 2021. FoNet | Jasmina Džabić

PROKUPLJE - Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković danas je u Prokuplju otvorila spomen-sobu "Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912-1918. godine" i poručila da se Srbija još jednom odužuje topličkim junacima, koji u istoriji svetskog ratovanja zauzimaju jedan od najsvetlijih primera hrabrosti i patriotizma.

"Ono što sagradimo u sadašnjosti temelj je za bolju budućnost, ali ni jedne ni druge nema bez temeljnog razumevanja prošlosti. Spomen-soba koja je danas otvorena učvrstiće vezu Topličana sa svojim slavnim precima, a turistima, i što je posebno važno mlađim generacijama, približiti događaje koji su snažno uticali na stvaranje moderne Srbije", istakla je Gojković, saopšteno je iz Ministarstva.

Istakavši da Srbija u kojoj danas živimo ne bi bila moguća bez herojskih dela naših predaka, naročito u ratovima koji su na ovim prostorima vođeni početkom 20. veka, Gojković je rekla da su, nažalost, junački podvizi srpske vojske u Balkanskim i Prvom svetskom ratu u vreme ideološkog jednoumlja pali u zaborav i nisu na pravi način obrađivani ni u istorijskoj nauci ni u obrazovnom sistemu. (kraj) lj/dpv

Share: