Razgovor sa američkim lekarima

21:01 20. 05. 2021. FoNet

BEOGRAD - Predstavnici Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane održali su danas video sastanak sa predstavnicima Nacionalne garde Ohajo Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, posvećen razmeni iskustava iz oblasti infektivnih i tropskih bolesti sa akcentom na Kovid-19, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Razgovor je vođen u četiri grupe: grupe za terapiju, u koji su bili anesteziolozi, pulmolozi i infektolozi; grupe za dijagnostiku, koju su činili mikrobiolozi, radiolozi i imunolozi; grupe za psihosocijalnu podršku, koja je okupila psihijatre, kao i grupe za prevenciju, u kojoj su epidemiolozi. 

Načelnik Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija VMA epidemiolog prof. dr Vesna Šuljagić izjavila je da sada o virusu Kovid-19 "sada znamo mnogo više nego na samom početku". 

Dodala je da moramo da svi zajedno radimo na globalnom nivou da standardizujemo sve ono o čemu su dobijena saznanja i naglasila da je važno da vakcinacija što sveobuhvatnije bude sprovedena u našoj populaciji. 

Učesnike skupa pozdravio je i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, ukazujući na značaj saradnje Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa Nacionalnom gardom Ohajo, koja se neguje više od decenije čiji je važan deo oblast vojne medicine. (kraj) dep

Share: