Krivokapić došao da ne potpiše

01:26 28. 05. 2021. FoNet

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je posle sastanka sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem, u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, da je jedini razlog Krivokapićevog dolaska bio da potpiše usaglašeni tekst Temeljnog ugovora između SPC i Crne Gore, a da do toga nije došlo iako je svečano potpisivanje bilo potvrđeno od "predstavnika Vlade iz Podgorice".

Sa Krivokapićem su razgovarali patrijarh srpski Porfirije i članovi Svetog arhijerejskog Sinoda mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop šumadijski Jovan i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

SPC ističe da je tekst Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore bio u potpunosti usaglašen, da su su predstavnici Vlade iz Podgorice potvrdili da će Krivokapić doći u Beograd na svečano potpisivanje sa patrijarhom Porfirijem, da je potvrda stigla i iz premijerovog kabineta, a da je njegovo višečasovno kašnjenje obrazlagano nizom "potpuno različitih razloga".

Krivokapić je vrhu SPC izneo "do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti".

Patrijarh je "te razloge saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje ne uviđajući osnovanost i opravdanost namere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor, što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu". (kraj) dep

Share: