Težak položaj izbeglica

12:17 20. 06. 2021. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da Srbija najbolje razume strahove i potrebe izbeglica koje poslednjih godina u njoj pronalaze utočište, imajući u vidu da je prethodnih decenija primila gotovo pola miliona sunarodnika, ali i pripadnika drugih nacionalnosti koji su morali da napuste domove.

"Srbija je zemlja koja u regionu, u Evropi, a i šire, ima najviše iskustva s izbeglicama, jer je u njoj u poslednjih 30 godina utočište našlo više od 500 000 Srba, ali i pripadnika drugih nacionalnosti koji su morali da odu iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i s Кosova i Metohije", rekao je Pašalić povodom obeležavanja 20. juna, Međunarodnog dana izbeglica.

Pašalić je ocenio da je to uticalo na naš veoma solidaran odnos prema izbeglicama koje od 2015. stižu u zemlju iz severne Afrike i s Bliskog istoka.

U Srbiji, kaže, trenutno boravi više od 5 000 migranata, od kojih je većina smeštena u prihvatnim i centrima za azil. Svima je obezbeđena zdravstvena zaštita, a za decu su pripremljeni posebni nastavni programi u školama. (kraj) vbr/lč/nm

Share: