Pismo Petničara

10:08 25. 06. 2021. FoNet | Jasmina Džabić

BEOGRAD - Nakon svedočenja o seksualnom nasilju, objavljenog u nedeljniku Vreme, bivši polaznici i polaznice Istraživačke stanice "Petnica", uputili su pismo podrške žrtvama, u kojem ističu da je njihov hrabri istup znak najveće podrške postojanju institucija kakva "IS Petnica" treba da bude, da neguje naučno i kritičko mišljenje i štite svoje članove.

"Mi, dugogodišnje polaznice i polaznici programa u Istraživačkoj stanici Petnica (IS Petnica), njene saradnice i saradnici, bivše i sadašnje rukovoditeljke i rukovodioci, ili kraće Petničarke i Petničari, ovim putem izražavamo bezrezervnu podršku mladim ženama koje su hrabro istupile i podelile iskustva seksualnog uznemiravanja i nasilja koje su doživele u Istraživačkoj stanici Petnica, kao i onima koje to još nisu učinile", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da im je žao što je mesto koje je pretendovalo da bude oaza znanja i slobode učinilo tako malo da obezbedi sigurnost i da zaštiti žrtve, prenosi RTS.

"Žao nam je što ste morale same da nosite teret traume svih ovih godina i što ste trpele pritiske da ne iznesete svoju priču javno. Upravo je vaš hrabri istup u javnost znak najveće podrške postojanju institucija kakva IS Petnica treba da bude - a to su institucije koje neguju naučno i kritičko mišljenje i koje štite svoje članice i članove", ističe se u pismu. (kraj) lj/dpv

Share: