Zlostavljanje bolesne dece

19:33 29. 06. 2021. FoNet

BEOGRAD - Platforma organizacija za saradnju sa mehanizmima UN za ljudska prava izrazila je danas zabrinutost zbog stanja u institucijama socijalne zaštite i dokazima o sistematskom zlostavljanju dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, saopštio je danas Beogradski centar za ljudska prava.

Kako se ističe, time Srbija krši međunarodne obaveze, kao i sopstveni Ustav i zakone kojima se zabranjuje diskriminacija na osnovu invaliditeta.

Navodi se da izveštaj "Zaboravljena deca Srbije" ukazuje da Srbija nije uspela da reši pitanje teških kršenja ljudskih prava u institucijama koje predstavljaju nečovečno i ponižavajuće postupanje, a u nekim slučajevima dostiže i nivo torture.

Naglašava se da je posebno alarmantan položaj žena i devojčica u institucijama koje su izložene kontroli rađanja bez njihovog znanja i pristanka, što može prikriti sistematsko seksualno zlostavljanje i iskorišćavanje, koje se dešava u nekim institucijama.

Ističe se da istraživanje pokazuje da je deci sa smetnjama u razvoju ugroženo pravo na život, a zatim i ostala garantovana prava. (kraj) vbr/and/dpv

Share: