Ponovo osmočasovni rad

23:58 30. 06. 2021. FoNet | Ljiljana Stojanović

LESKOVAC - U lekskovačkoj kompaniji "Aptiv" radnici više neće biti prinuđeni da rade 12 sati dnevno, već se od ponedeljka, 5. jula, ponovo vraća osmočasovno radno vreme, rečeno na konferenciji za medije predstavnika Samostalnog sindikata metalaca Srbije i uprave kompanije.

"Oni su svesni da su prekršili Zakon o radu i vratiće osmočasovno radno vreme, a svaki prekovremeni sat dodatno platiti i biće dati dodatni bonusu. Ovde je došlo do problema jer je veliki broj radnika na bolovanju, njih oko 900, tako da je veliko opterećenje palo na one koji rade. Očekujemo da poslodavac poštuje propise Republike Srbije, ali i da sami radnici iskažu kolegijalnost", rekao je predsednik Sindikata Zoran Marković.

On je dodao da je u prevazilaženju problema pomogla i kontrola inspekcije rada koja je utvrdila nepravilnosti u radu.

“Izrečena im je prekršajana prijava, ali ne znam da li su se na vraćanje osmočasovnog radnog vremena odlučili zbog inspekcije, radnika ili dolaska sindikata. Činjenica je da su juče kontaktirali radnike i obavestili ih da od ponedeljka kreću u osmočasovno radno vreme", rekao je Marković. (kraj) vip/ljs/dpv

 

Share: