Sporan sastav radne grupe

20:11 08. 07. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Udruženje novinara Srbije (UNS), Кoalicija za slobodu medija i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) upozorili su u saopštenju da se u Radnoj grupi za izradu medijskog zakona nalaze i organizacije koje krše pravo na slobodu udruživanja novinara.

Udruženje novinara Srbije, Кoalicija za slobodu medija i ANEM skreću pažnju da su odlukom ministarke kulture i informisanja Maje Gojković u sastav Radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima ušli i predstavnici organizacija koje su najbrojnije u komisijama za raspodelu budžetskog novca, pogotovo na lokalnom nivou, ali nisu prepoznate u zaštiti novinarskih i medijskih prava i sloboda.

Podsećaju da u obrazloženju odluke ministarke piše da su pozivi za dostavljanje predloga za članove Radne grupe upućeni "organizacijama civilnog društva za koje se smatra da mogu doprineti izradi Nacrta zakona". 

"Bliži kriterijumi koje te organizacije treba da ispune nisu navedeni, kao ni kome je sve poziv dostavljen. Nismo saznali ni ko eventualno nije ušao u sastav Radne grupe, a dostavio je predlog za svog predstavnika", ukazali su UNS, ANEM i Koalicija za slobodu medija. (kraj) is/mr/dpv

Share: