Neophodna bolja saradnja

16:04 15. 07. 2021. FoNet

BEOGRAD - Svakako ima prostora za unapređenje rada i odnosa javnog tužilaštva i policije, izjavila je tužiteljka Bojana Savović, koja smatra da ta saradnja mora i može biti na boljem nivou.

Kako je objasnila, "mora se uspostaviti veći nivo poverenja između tužilaštva i policije, i bolji sistem kontrole policije od strane tužilaštva, kako bi se obezbedilo efikasno rukovođenje predistražnim postupkom".

U razgovoru koji su sa njom vodili pravnici Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS), Savović je naglasila da je "izuzetno važno da se građani upoznaju sa načinom funkcionisanja javnog tužilaštva kao organizacije, ali i svakog pojedinog zamenika, koji simbolizuje tu organizaciju”.

Kako se navodi u saopštenju CEPRIS, ona misli da su motivisanje građana da prijave koruptivne radnje i edukovanje ključni za ostvarivanje aktuelnih ciljeva, pa i ciljeva zbog kojih su formirana Posebna odeljenja za suzbijanje korupcije.

“Neophodno je da građani, ne samo prijavljuju ova koruptivna krivična dela, da imaju poverenje u institucije, nego i da prikupljaju dokaze, da kasnije aktivno učestvuju kao svedoci", ocenila je Savović. (kraj) def/dpv

Share: