Vilotijević: Vazduh je dobar

11:24 13. 08. 2021.

BEOGRAD - Trenutno stanje kvaliteta vazduha u Beogradu je dobro, što pokazuju merne stanice, rekla je gradska sekretarka za Zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević za TV Pink, ocenivši da je požar prošle nedelje na deponiji u Vinči izazvao "kratkotrajan problem u vezi sa štetnim materijama u vazduhu".

Vilotijević je rekla da se u akcidentnim situacijama se drugačije reaguje, ne gleda se klasičan monitoring, ali rade se analize u roku od 10 do 15 dana i to analizom suspendovanih čestica, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

"To će dati kompletnu informaciju, a stanje se prati od početka do kraja i grad izveštava kada ima jasne podatke posredstvom Gradskog štaba za vanredne situacije", najavila je Vilotijević i dodala da se kvalitet vazduha u Beogradu meri na svakih sat vremena i da građani mogu da dobiju jasne informacije o trenutnom stanju.

Istakla je da tri vatrogasna vozila i dalje dežuraju na deponiji u Vinči, ali da je težište sada na ekipama "Beo čiste energije", koje, kako kaže, organizovano i teškom mehanizacijom lokalizovano zatrpavaju zemljom mesto požara.

Kada je reč o kontroli kvaliteta vazduha u Beogradu, navela je da trenutno postoji 35 mernih stanica, od kojih je deset poluautomatskih, a ostale su automatske, kao i da su u "novom programu" stavljene i dve merne jedinice oko Vinče.

Vilotijević je podsetila i da je nova sanitarna deponija za komunalni otpad počela je s radom 2. avgusta, a da će nesanitarna deponija u Vinči biti sanirana, zatvorena i pretvorena u "zeleno” brdo".

Share: