„Povremeno zaustavljanje vremena"

12:40 16. 08. 2021. FoNet

BEOGRAD - U Galeriji – legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića , 18. avgusta biće otvarena izložbe Gorana Babića „Povremeno zaustavljanje vremena".

Izložba „Povremeno zaustavljanje vremena” predstavlja jedan mogući uvid u kompleksan stvaralački opus Gorana Babića i od njega neodvojivi društveno-politički i kulturni ambijent posleratne Jugoslavije čiji će razvoj, postojanje i dramatičan i tragičan kraj duboko obeležiti životni put samog autora.

Glavnu okosnicu izložbe, koncipirane i vođene kao svojevrsni rad u procesu, čini Babićeva, za ovu priliku, namenski urađena knjiga – scenosled koja posmatrača/čitaoca vodi kroz niz priča iz lične istorije, anegdote sa pesnicima, piscima, umetnicima, političarima, prisećanja na vreme posle Drugog svetskog rata, kao i politička previranja tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, do poslednje decenije dvadesetog veka koja je za nekadašnju zajedničku državu označila početak ozbiljnih političkih i društvenih potresa i promena, a za Babića bila i početak novog, emigrantskog, životnog i stvaralačkog poglavlja u Beogradu.

Život i delo Gorana Babića, pesnika, književnika, dramaturga, novinara, konceptualnog umetnika i „društveno-politički radnika", predstavljaju preplitanje biografije, umetnosti, istorije i politike.

Objavio je gotovo stotinu knjiga poezije, proze, dramskih tekstova, književne kritike, kao i angažovanih i polemičkih tekstova, a njegova poezija uvrštena je u mnoge domaće i strane antologije.

Odrastao je u različitim delovima Jugoslavije, studije ekonomije završio je u Zagrebu, gde je kao pisac i političar delovao do početka jugoslovenske ratne drame, kada se trajno nastanjuje u Beogradu.

Osim književnog opusa, Babić se pojavljuje i kao autor televizijskih, filmskih, radijskih, muzičkih i novinskih projekata, kao i urednik više časopisa za književnost i kulturu, među kojima se posebno ističu uticajni časopisi Pitanja i Oko.

Babićev književni opus, njegovo posredno ili neposredno učešće u važnim političko-književnim događajima i profesionalna bliskost sa autorima novih umetničih tendencija čini ga nezaobilaznim svedokom svakog temeljnijeg istraživanja književnosti i umetnosti na ovdašnjim prostorima.
 
Beskompromisnog stava, veran anti-nacionalističkim i socijalističkim principima, ideji jugoslovenstva, tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka vodio je oštre polemike sa različitim akterima ondašnje društveno-političke i kulturne scene ukazujući na opasnosti prikrivenih nacionalizama i mogućih posledica istih.

U senci aktuelnih književnih i izdavačkih trendova, a tokom poslednjih nekoliko decenija, usled dominatnih nacionalističkih diskursa i istorijskih revizionizama i doslovno marginalizovana u kolektivnom sećanju, Babićeva poezija, romani, esejistika, dramski tekstovi kao i delovanja u drugim umetničkim poljima i, naravno, njihov značaj još uvek čekaju podrobniju istorizaciju, kontekstualizaciju i vrednovanje. (kraj) dep

Share: