Uvođenje totalnog nadzora

20:57 17. 09. 2021. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Ukoliko novi Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima bude usvojen u trenutnoj formi dostignuti nivo ljudskih prava, između ostalog i pravo na slobodu govora i pravo na privatnost, biće urušeni, saopštilo je danas 26 udruženja i nevladinih organizacija.

U saopštenju, koje je preneo NUNS, navedeno je da se predloženim članovima 44 i 156 do 158 Nacrta zakona, kojim se uređuju sistemi za obradu podataka, nadzor i snimanje na javnim mestima, "ugrožava pravo na privatnost građana i uvodi totalni nadzor bez ikakve kontrole suda i potpuno suprotno standardima opšte zaštite podataka (GDPR) i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti".

Ocenjeno je da te odredbe mogu pogubno uticati i na ugrožavanje tajnosti novinarskih izvora, "što razvija efekat autocenzure i onemogućava rad novinara, pre svega onih koji istražuju i izveštavaju o korupciji i organizovanom kriminalu". 

Te odredbe su, istaknuto je, u suprotnosti sa ciljevima u Medijskoj strategiji koja je predvidela pojačavanje zaštite novinarskih izvora, što ovakvim predlozima može odvesti samo u suprotnom smeru. (kraj) vbr/bdb/dpv

Share: