SF: Bez himne u ustanovama

08:38 01. 10. 2021. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Studentski front (SF) se izričito protivi preporuci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da na svim fakultetima prvi dan nastave u novoj akademskoj godini u Srbiji započne izvođenjem himne „Bože pravde“ jer smatra da to nije prikladno za prosvetne ustanove, saopštila je danas ta organizacija.

Naša studentska organizacija se ponosi svojim rodoljubljem, međutim, principijelno smatra da izvođenje himne „Bože pravde“ nije prikladno za visokoškolske, kao ni druge prosvetne ustanove. Prvi razlog je taj što se u toj himni spominje „bog“, a na univerzitetu u Srbiji bivstvuju i studenti, profesori i drugo osoblje koji nisu vernici, ističe se u saopštenju.

Drugi razlog je taj što se u toj himni spominje samo srpski narod, a na univerzitetu u Srbiji bivstvuju i studenti, profesori i drugo osoblje koji nisu pripadnici srpskog, već dolaze iz redova drugih naroda. To su i osnovni razlozi zbog kojih Studentski front spada u red onih koji smatraju da aktuelna himna ne izražava stremljenja svih građana naše zemlje, navodi SF.( kraj) vip/dj

Share: