Društvo

akcija "Grabimo vetar"

Čišćenje Dunava i priobalja

29. 10. 2021. 10:00 | FoNet

BEOGRAD - Velika akcija čišćenja Dunava i priobalja duž zemunskog Keja oslobođenja i Velikog ratnog ostrva, „Grabimo vetar“, biće organizovana u subotu 30. i nedelju 31. oktobra, od 11 do 16 časova, saopštili su organizatori.

Akcija, koju organizuju jedriličari Fondacije za razvoj omladinskog jedrenja „Leptir“, započeće u Jedriličarskom klubu „Zemun“ na Keju, prekoputa popularne plaže Lido.

Iz Fondacije pozivaju građane da se pridruže akciji, kako bi zajedno prikupili metalni, plastični i drveni otpad, kao i automobilske gume koje se nalaze u ovom delu naše najduže reke.

"Dunavsko priobalje duž Velikog ratnog ostrva omiljena je lokacija za veslanje, jedrenje, ali i uživanje u šetnji i na brojnim splavovima. Međutim, i priobalje i reka su konstantno puni otpada koji donosi struja. Naša Fondacija je zato pripremila više od 10 jedrilica iz kojih će se tokom akcije grabuljama čistiti reka. Pozivamo vlasnike jedrilica, čamaca i kanua da nam se pridruže ovog vikenda, ali i sve građane koji žele da pomognu da naš Dunav i priobalje budu što čistiji“, ističe predstavnik Fondacije i dugogodišnji trener jedriličarstva Radovan Drezga.

Organizator je obezbedio rukavice i kese za čišćenje priobalja. I deca i odrasli takođe će moći da isprobaju jedrenje. Akcija duž jedne i po nautičke milje završiće se na marini „Dobrila“ na Keju, preko puta Palate Srbija, gde će za njene učesnike biti obezbeđeno posluženje.

Organizator planira da akciju organizuje svake jeseni, uz učestvovanje većeg broja partnera – od splavova, preko organizacija za zaštitu životne sredine do preduzeća za preradu otpada.

Fondacija „Leptir“ nastala je kao podrška mladim jedriličarima da ostvare svoj pun potencijal, sa idejom promocije kulture jedrenja kao jednog od retkih ekoloških sportova.

„Vodena blaga našeg grada, ali i čitave Srbije i dalje su neiskorišćena za održive, prirodne aktivnosti kao što je jedrenje. Osim podrške mladim jedriličarima i budućim trenerima, želimo da popularizujemo održive načine transporta i skrenemo pažnju na značaj reka za naše društvo. Upravo zato smo i pokrenuli ovakvu vrstu akcije čišćenja Dunava, na kojem i pored kojeg svi volimo da provodimo vreme“, kaže Drezga.

Članovi Fondacije, proteklih pet godina zaredom su jedriličarski šampioni Srbije u klasi do 15 godina starosti, a mladi jedriličar Stefan Juil bio je i šampion Evrope 2017. u ovoj klasi. (kraj) dep

Share: