Osuda pretnji Čongradin

12:07 03. 11. 2021. FoNet

BEOGRAD - Novinska agencija FoNet najoštrije osuđjuje pretnje novinarki dnevnog lista Danas Snežani Čongradin, kojima je bila izložena na društvenoj mreži Fejsbuk zbog izjave u FoNetovom serijalu Kvaka 23.

S obzirom da pretnje sadrže direktne poruke i više audio i video snimaka, koje je uputio M. Č, tim menadžer jedne od mlađih selekcija Fudbalskog saveza Srbije (FSS), FoNet zahteva brzo i efikasno postupanje nadležnog tužilaštva po krivičnoj prijavi Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Izražavajući solidarnost sa Snežanom Čongradin, FoNet upozorava da su ovakvi slučajevi nastavak kontinuiranog ugrožavanja bezbednosti nezavisnih i profesionalnih novinara u Srbiji.

FoNet je saglasan sa ocenama novinarskih udruženja da je to posledica negativne atmosfere u društvu, koju pre svih stvaraju funkcioneri vlasti i mediji koje kontrolišu, ali i selektivnog pristupa pravosudnih organa u slučajevima pretnji i napada na novinare.

Poput političara, građani učestalo daju sebi za pravo da najgrublje i najprimitivnije vređaju, kleveću i napadaju novinare, a ti slučajevi uglavnom ne budu procesuirani, niti dobijaju sudski epilog.

FoNet očekuje i traži da se to ne dogodi i u slučaju ugrožavanja sigurnosti novinarke Snežane Čongradin. (kraj) def/dpv

Share: