Preseljenje Teslinog muzeja

15:43 24. 11. 2021. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Pomoćnica ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić izjavila je danas da će preseljenjem Muzeja Nikole Tesle u zgradu stare Termoelektrane "Snaga i svetlost" biti obuhvaćeno i prožeto više aspekata zaštite kulturnog nasleđa, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Ona je na otvoranju onlajn konferencije "Istinski muzej genija" navela da će, zbog dragocenih istorijskih i arhitektonskih vrednosti koje poseduje stara Termoelektrana, rekonstrukcija tog objekta podrazumevati sveobuhvatnu revitalizaciju industrijskih vrednosti objekta, kreiranje savremene muzejske postavke i njihovo simbolično prožimanje sa likom i delom genija i začetnika nove ere neizmenične struje, Nikolom Teslom.


"Imajući u vidu da je u vreme kada je podignuta, Termoelektrana snabdevala ceo Beograd električnom energijom, odluka da se ovaj objekat industrijskog nasleđa revitalizuje i oživi kao novi savremeni muzej Nikole Tesle bila je logičan izbor", ukazala je Vanušić. (kraj) vbr/bdb

Share: