Politički uticaj ostaje

20:09 29. 11. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - "Ustavnim amandmanima koje je usvojila Skupština Ustav se unapređuje, ali se njima i dalje ne garantuje osnovni cilj - depolitizacija pravosuđa", ocenjuje potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak.

Međak je za portal "Juropijen Vestern Balkans" rekao da Državno veće tužilaca - koje će se posle promene Ustava zvati Vrhovni savet tužilaca - ima 11 članova, od kojih šest biraju tužioci, a amandmanima je predviđeno da ostaje 11 članova, ali samo pet tužilaca, koji više neće činiti većinu.

“To je spuštanje sadašnjeg nivoa koji tužioci imaju, što znači da ćemo se vratiti jedan korak unazad”, smatra Međak i dodaje da ostalih šest članova bira Narodna skupština, "što ostavlja prostor za politički uticaj". 

On podseća da je u izvornom Akcionom planu za Poglavlje 23, koje je Srbija usvojila 2016. godine, pisalo da će u Visokom savetu sudstva i Visokom savetu tužilaca biti najmanje 50 odsto sudija i tužilaca, "a sada imamo manje od 50 odsto tužilaca i svi se pravimo da to ne postoji, a čak je i Evropska komisija propustila da ukaže na to”. (kraj) is/nm

Share: