Opusteo Zeleni venac

21:58 07. 12. 2021. FoNet | Desk

BEOGRAD - Zatvorena pijaca Zeleni venac u Beogradu nekada je vrvela od prodavaca i kupaca, a danas je sablasno prazna, sa pokojom tezgom na kojoj su izloženi citrusno i drugo uvozno voće, poput kivija, nara ili banana, dok od domaćeg možemo videti jedino jabuke.

Tu su i poneki struk praziluka, zelena salata, tegle domaćeg ajvara i pinđura, ali više je prodavaca nego kupaca i više praznih tezgi nego onih na kojima je izložena roba. 

Cene južnog voća su i šest puta više od domaćih jabuka, a nigde nema suvih šljiva, različitih sorti krušaka i ostalih domaćih poljoprivrednih proizvoda zbog kojih su Beograđani iz svih delova grada dolazili na čuveni "Zelenjak" porodično, u velike nabavke za zimu. 

Jedan od nekadašnjih simbola grada, pijaca je izgubila stari sjaj i zbog nakupaca koji su zamenili domaćine sa sela koji su ovde prodavali domaće proizvode najvišeg kvaliteta, od povrća i voća, do sireva i kajmaka, zaključno sa pršutom, domaćim sokovima, teglama slatkog i drugim produktima domaće radinosti. (kraj) dep/dpv

 

Share: