Publika zaigrala kolo

14:34 08. 12. 2021. FoNet

DUBAI - Osmostruki svetski šampion u klasičnoj, virtuoznoj i elektronskoj harmonici i kreativni ambasador nacionalne platforme Srbija stvara, Maestro Petar Marić, održao je dva koncerta za na Svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai.

Marić je nastupio na „Jalasat nights“ festivalu u okviru Expo 2020 Dubaija pred nekoliko hiljada posetilaca, a potom i u bašti Paviljona Srbije, gde je oduševljena publika, po instrukcijama mladog Marića, u jednom trenutku zaigrala i kolo.

“Paviljon Srbije nas vodi u neki drugi univerzum – u futurizam, ali me jako raduje što ovde vidim i najlepše primere srpske narodne nošnje, koja se savršeno uklopila u moderan ambijent. Ljudi sa velikom pažnjom reaguju na našu muziku, jer ona ima različite melose i svako može da nađe nešto što mu se dopada”, rekao je Marić.

Marićeva muzika izvodi se širom sveta, a najveću popularnost dostigao je u Kini.

Prvi je srpsku harmoniku uveo u Kenedi centar, u Vašingtonu.

Marić izvodi veliki broj virtuoznih kompozicija iz žanra varijete muzike među kojima su numere iz različitih zemalja i različitih stilova, što omogućava ovom vrhunskom mladom umetniku da publici pokaže svu privlačnost i  beskrajne mogućnosti harmonike kao instrumenta.

Osim klasične i varijete muzike, njegov širok repertoar nudi i nešto novo i originalno – elektronsku harmoniku i zvuk koji ovaj instrument predstavlja iz nove perspektive, a koji će biti sve prisutniji u budućnosti.

Svetska izložba - Expo 2020 Dubai, održava se od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022, a tema nastupa Srbije je “Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost”. (kraj) dep

Share: