Nastavak protesta u subotu

00:04 10. 12. 2021. FoNet | Desk

BEOGRAD - Građanski protesti i blokade širom Srbije biće nastavljeni u subotu, 11. decembra, u 14 časova, saopštio je večeras Pokret Ekološki ustanak posle sastanka sa 40 građanskih inicijativa, pokreta i aktivista, navodeći da će demonstracije biti održane i u Berlinu, Minhenu, Pragu, Njujorku, kao i ispred sedišta Rio Tinta u Londonu.

Uz poziv građanima da izađu na proteste, u saopštenju je precizirano da će detalji biti objavljeni u petak na konferenciji za novinare. 

"Povlačenje predatorskih zakona jeste dobar znak, ali daleko je od pobede. Naš ultimativni zahtev, koji smo proklamovali i javno ponovili na septembarskom protestu, jeste da se briše projekat rudnika Rio Tinta u dolini Jadra i drugim delovima Srbije. Svi tajni ugovori i memorandumi sa Rio Tintom, koje su potpisale bilo bivša, bilo aktuelna vlast, moraju se dati na uvid građanima i poništiti po hitnom postupku", rečeno je u saopštenju. 

Dodaje se da "veliku podršku dajemo zvaničnoj inicijativi građana Loznice, koju je potpisalo više od 5.400 građana Loznice, čime se traži brisanje rudnika iz prostornog plana Loznice, tačnije Gornjih Nedeljica". 

Podseća se da je na protestu Ekološkog ustanka ispred Radio-televizije Srbije, inače održanom 6. novembra, zatraženo ukidanje nezakonite propagande kompanije Rio Tinto, "čime se obmanjuje javnost", a da se javni servis i imaoci prava na nacionalne frekvencije otvore za domaće stručnjake i naučnike, "koji bi konačno objasnili svu opasnost koja nam se sprema". 

Policiji je upućen apel da mirno i zakonito obezbeđuje skupove, bez represije ili zastrašivanja u ma kom obliku, uz zahtev da prekršajne prijave budu poništene jer građani nisu legitimisani.

"Očekujemo da sumanuti bagerista i batinaši iz Šapca budu privedeni pravdi. Oni su svi identifikovani i protiv njih je predata krivična prijava pre deset dana, te apelujemo na tužilaštvo da hitno pokrene postupak". 

Pobrojana su mesta u kojima će u subotu biti održan protest: Beograd, Niš, Novi Sad, Užice, Požarevac, Topola, Kragujevac, Smederevo, Šabac, Zemun, Pančevo, Lazarevac, Aranđelovac, Čačak, Šid, Prokuplje, Boljevac, Priboj, Nova varoš, Subotica, Gornji Milanovac, Kladovo, Kragujevac, Bačka palanka, Valjevo, Sombor, Veliko gradište, Vlasotince, Vršac, Požarevac, Stara Pazova, Aleksinac, Sremska Mitrovica.

Protesti su ranije bili organizovani uz zahtev da vlasti povuku iz skupštinske procedure Zakon o eksproprijaciji i da bude izmenjen nedavno usvojeni Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, obraćajući se naciji u sredu, 8. decembra, da je potpisao Odluku o vraćanju Narodnoj skupštini Zakona o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji, kao i da je prihvatio predloge izmena Zakona o referendumu – nakon masovnih protesta i brojnih blokada koji su održani prethodna dva vikenda zaredom.

Iste večeri je predstavnik inicijative Kreni-promeni i koorganizator protesta Savo Manojlović izjavio FoNetu da su svi zahtevi ispunjeni, "ali je potrebno da se sve formalno-pravno završi do petka", posle čega bi u subotu usledilo slavlje na Trgu republike, a "u slučaju da to ne bude završeno, ostaju protesti na Gazeli u subotu od 14 sati". (kraj) dep/dpv

Share: