Izaći na referendum i reći ne

14:48 16. 12. 2021. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Grupa javnih ličnosti predstavila je danas inicijativu kojom je apelovala na sve opozicione političke stranke i pokrete da pozovu svoje pristalice, ali i sve građane Srbije da 16. januara izađu na referendum o promenama Ustava u oblasti pravosuđa i kažu "ne", jer je to neka vrsta "probne vežbe" za promenu ustavne preambule o Kosovu kao delu Srbije.

Glavni urednik časopisa Nova srpska politička misao Đorđe Vukadinović objasnio je da se radi o "ad hok" incijativi pojedinaca, ljudi različitih generacija i političkih afiniteta, koji različito misle o raznim stvarima, ali jedno im je zajedničko - da smatraju da su predložene promene Ustava loše, ishitrene, donete uz odsustvo javne rasprave, sa sumnjivom formulacijom referendumskog pitanja.

Promene Ustava su problematične, ne služe svrsi zbog koje se navodno donose, a stručnjaci misle da škode. Ovo je suviše važna stvar da bi se prepustilo na odlučivanje političkim akterima, bilo iz vlasti ili iz opozicije. Promene su štetne, opasne i sumnjive legalnosti i legitimnosti, rekao je Vukadinović. (kraj) dar/dal/dj

Share: