Dnevnički zapisi Veljka Vlahovića

15:27 21. 12. 2021. FoNet

BEOGRAD - Promocija knjige „Conference de Belgrade – Dnevnički zapisi Veljka Vlahovića sa Beogradske konferencije 1961.“ biće održana u četvrtak, 23. decembra u 18 časova u kino-sali Muzeja Jugoslavije.

Promocija je organizovana u saradnji sa Centrom za demokratsku tranziciju iz Crne Gore u godini obeležavanja 60 godina od Prve konferencije Pokreta nesvrstanih.

Biće predstavljeni do sada neobjavljeni dnevnički zapisi Veljka Vlahovića, narodnog heroja, novinara, političara, diplomate i pisca.

Publikacija je nastala zahvaljujući otkriću mr Božene Miljić, koja je pripremajući izložbu iz legata Veljka Vlahovića 2018. godine pronašla fasciklu sa kucanim tekstom dnevničkih beležaka i tri godine kasnije ih priredila za štampu.

O knjizi će govoriti istoričari: Božena Miljić, autorka i viša istraživačica Istorijskog instituta Crne Gore, Hrvoje Klasić, recenzent knjige, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Jovana Nedeljković, kustoskinja u Muzeju Jugoslavije. Razgovor će moderirati Ana Panić, takođe kustoskinja Muzeja Jugoslavije.

"Iako u svom rukopisu obrađuje događaje od prije šezdeset godina, Vlahovićeva upozorenja, kao i rješenja, i danas potiču na razmišljanje“, rekao je recenzent publikacije prof. dr Hrvoje Klasić.:

Knjigu „Conference de Belgrade – Dnevnički zapisi Veljka Vlahovića sa Beogradske konferencije 1961.“ ove godine je objavio Centar za demokratsku tranziciju iz Crne Gore u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore, dok je Muzej Jugoslavije pomogao njenu realizaciju ustupivši fotografije iz bogate muzejske fototeke, koja broji više od 130.000 fotografija. (kraj) dep

Share: