Da Amir Reko dobije Nobela

12:28 22. 12. 2021. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Bojan Pajtić izjavio je FoNetu da bi inicijativom profesora univerziteta u Srbiji da nekadašnji komandant 43. Drinske udarne brigade armije BiH Amir Reko bude predložen za Nobelovu nagradu za mir bila poslata snažna civilizacijska poruka, s obzirom da je Reko spasao živote više od 40 srpskih civila.

Pajtić je naveo da bi Reka trebalo nazivati herojem iako se njegov lik "neće naći ni na jednom muralu", jer je tokom rata u Bosni i Hercegovini spasao od sigurne smrti srpske civile, samo tri dana nakon što su mu majka, deda i još nekoliko članova porodice živi spaljeni u roditeljskoj kući.

Pajtić je istakao da saznanje o monstruoznom zločinu nad njegovim najbližim kod Reka nije probudilo mržnju prema celom srpskom narodu, i da je u trenutku najsnažnijeg duševnog bola jasno razlikovao dobre od loših ljudi, i da nijednog trenutka nije identifikovao ubice sa nevinim sugrađanima druge nacionalnosti.

Zbog toga je Pajtić potvrdio FoNetu da je pozvao profesore istorije, prava, sociologije i religije sa univerziteta u Srbiji da mu se pridruže u kandidaturi Reka za Nobelovu nagradu za mir.

Istakao je da je da će time biti poslata važna civilizacijska poruka, s obzirom na to da profesori srpskih univerziteta predlažu Bošnjaka za Nobelovu nagradu za mir.

Pajtić je ukazao da političari u zemljama bivše Jugoslavije ubeđuju mlade ljude u svojim državama kako bi trebalo da vode ratove svojih očeva umesto da se druže sa mladim ljudima iz drugih država od kojih se razlikuju samo po tome u koju bogomolju idu, a ako su ateisti, čak ni po tome.

Upitan šta je potreno učiniti da bi se uspostavila jasna distinkcija između heroja i zločinaca, Pajtić je rekao da se protiv mržnje može boriti samo isticanjem primera kao što su Amir Reko ili Srđan Aleksić, koji su ne mareći za svoj život, spasavali živote ljudi drugih nacionalnosti.

Pajtić je rekao da bi takvi primeri trebalo da nađu mesto u udžbenicima i upozorio da svako ko hrani svoje dete mržnjom prema drugim narodima više mrzi i sopstveno dete nego što ga voli, jer ga time truje budući da su mlade generacije u zemljama bivše Jugoslavije zaslužila da žive kao i sva druga deca u Evropi. (kraj) dar/bdb/dj

Share: