Urbanizam ugrožava Kalemegdan

10:21 05. 01. 2022. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Kalemegdanska tvrđava trebalo je da bude postavljena na Uneskovu listu svetske baštine, ali će zbog zidanja obližnjih višespratnica i najavljene izgradnje gondole biti skinuta sa te liste, predvidela je u izjavi FoNetu istoričarka umetnosti Irina Subotić.

U ime investitorskog urbanizma, odričemo se velike atrakcije, privilegije i vrednosti grada, ukazala je ona i predočila da K distrikt, koji je u izgradnji, zaklanja pogled sa Kalemegdana na Dunav i obrnuto.

Subotić je uverena i da gondola na Kalemegdanu ipak neće biti izgradjena, jer građani to ne žele, što su pokazali svojim potpisima i buntom.

"Mi ćemo ležati tamo dokle god te mašine ne odu. Kao što se bunimo protiv Rio Tinta koji mora da ode, bunićemo se i protiv gondole", poručila je Subotić.

Ona se osvrnula i na vest da će se Teniski tereni sportskog centra "Milan Gale Muškatirović", na kojima se nalazi Teniski centar "Novak", proširiti za dva hektara prema Nebojšinoj kuli, a na tom placu izgrađeno više od 30.000 kvadratnih metara komercijalnih objekata, hotela i teniskih terena.

"Ja ne znam da vam kažem ko je njemu dao dozvole za to, mi znamo da je trebalo da bude linijski deo koji je trebalo da bude sav u zelenilu.", rekla je Subotić.

Prema njenoj oceni, neverovatno je da "takav humanista kakvim se prikazuje Novak Đoković može da dozvoli da se Beograd na koji je on ponosan i koji voli, uništava na ovaj način".

Subotić ne zna čija je to ideja i zašto se to radi, ali smatra da bi protiv toga ozbiljno trebalo da se pobune sve institucije, kao i svi gađani koji bi tu trebalo da imaju pogled na Dunav.

Ona ne zna kakav je to urbanizam, "ono što znamo, jeste da se bez plana gradi, da ima hiljade i hiljade nedozvoljenih gradnji koje nemaju dozvole i kojima će se naknadno davati dozvole za izgrađeno, ali i da se ruše vrlo važne lepe zgrade".

Sve se to sada urušava u ime višespratnica koje imaju potpuno bezličan izgled i ne predstavljaju našu tradiciju, zaključila je Subotić. (kraj) zvs/dar/kt/dj

Share: