Društvo

PRAVOSLAVNa NOVa GODINA NA SVETSKOJ IZLOŽBI EXPO 2020

"Đurđevdan" u Duabiju

14. 01. 2022. 15:43 | FoNet

BEOGRAD - Svetski poznati muzičar i jedna od najvećih rok zvezda Balkana Goran Bregović i njegov, čuveni Orkestar za svadbe i sahrane, nastupio je sinoć pred nekoliko hiljada ljudi na Svetskoj izložbi u Dubaiju, čime je proslavljena pravoslavna Nova godina. 

Bregović je sa svojim mnogobrojnim orkestrom u okviru predstavljanja Srbije na Expo 2020 Dubai nastupio na jednoj od najvećih scena na Ekspo-u, a iz publike su plesali i pevali posetioci sa svih kontinenata.

“Veoma sam ponosan što sam nastupio na Svetskoj izložbi Expo 2020 u Dubaiju i to baš za Pravoslavnu Novu godinu! Kao što sam i verovao, provod je bio nezaboravan. Moja muzika je vesela, poziva ljude na igru, na radost, bez obzira koje god da su vere ili nacije i publika u Dubaiju je to i prepoznala i odgovorila najlepšim emocijama”, poručio je Bregović

On je pre koncerta imao prilike i da poseti Paviljon Srbije na Svetskoj izložbi, sa koga je izašao sa najlepšim utisima:

“Što sam išao više po Paviljonu Srbije, sve sam bio uvereniji da bi ovaj Paviljon trebao da putuje  i po Srbiji. Mislim da premalo znamo o vinčanskoj kulturi, koja je bila jedno čudo, o našim naučnicima i umetnicima: Tesli, Milankoviću, Andriću … Mislim da ko god dođe na Paviljon Srbije otkriće ovde nešto novo i zainteroesovaće za našu zemlju. Mislim da treba da budemo zahvalni Emiratima koju su u ovo teško vreme omogućila da se svet susretne na jednom mestu,” istakao je Bregović.

Publiku u Dubaiju dočekao tradicionalno obučen u belo, sedeći između svog pojačala i kompjutera sa električnom gitarom u ruci i svojom šarolikom ekipom na sceni.

Nastupom Gorana Bregovića na Svetskoj izložbi u Dubaiju, Srbija je predstavila muziku naše zemlje i Balkana koja ne poznaje granice, žanrove, tipove i religije – muziku koja  jednom rečju spaja. (kraJ dep

Share: