Vlajčić moralni orijentir

13:57 14. 02. 2022. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić izjavio je danas, na komemoraciji povodom smrti novinara i književnog i likovnog kritičara Milana Vlajčića, da je Vlajčić bio hodajući moralni orijentir, a da su njegovi tekstovi bili oda pisanoj reči, praznik za čitateljstvo i pouka mlađim kolegama.

Bodrožić je na komemoraciji u Dorćol placu istakao da je Vlajčićeva pouka bila da za novinare nema preče stvari od teme o kojoj pišu i da je njihova obaveza da o njoj znaju najviše što se može.

On je istakao da je na "početku sunovrata profesije" bio među kolegama koje su se odupirale represiji, mraku, instrumentalizaciji novinarstva i njegovog pretvaranja u ratnohuškačku propagandu.

"Tamo gde je bio Milan Vlajčić bili su istina i pravda, bili su moral i borba za dostojanstvo profesije i kada je bilo izvesno to koliko je ona donkihotovska. Otišao je Milan Vlajčić, čovek koji se nije predavao, koji nam je pomagao voleći nas i ne popujući, koji nas je učio pišući", poručio je Bodrožić.

Novinar Petar Peca Popović rekao je da kada bi Srbija bila ozbiljna zemlja, komemoracija povodom smrti Milana Vlajčića bi bila na mestu koje on svojim delom zaslužuje.

On je rekao da se grad, pa i ovaj, uvek gradio od raspoloživog materijala, ali da se duša prepoznaje po ukusu, znanju, etici i dobroti, a da je Vlajčić bio vlasnik takvih vrlina.

Kako je rekao stil, moral, mera i kičma su važni za kulturu kojom se bavio Vlajčić, koji je to radio sa stilom gospodina iz prestonice.

Popović je dodao da je Vlajčić primerom širio uverenje da se pisanje o važnim oblastima poput kulture i umetnosti "isuviše gospodska profesija da bi se prepustila podobnim ništarijama" i da je svoj potpis darivao listovima koji su odgovarali njegovom poimanju novinarstva i slobode.

Istakao je da postoje dve vrste autoriteta - autoritet sile i autoritet znanja, a da je Vlajčić od onih autoriteta koji je silu znanja pretočio u lični i poučni znak za sve nas.

Etnolog Ivan Čolović istakao je da je samo smrt mogla da stavi tačku na rad Milana Vlajčića i da zaustavi njegovu proizvodnu traku, "instalaciju koja je bila u pogonu neprekidno više od pola veka".

Kako je dodao, Vlajčić je sebi nametnuo tempo neumornog rada i u njemu je pronalazio zadovoljstvo.

"Bio je i filmski i književni kritičar, ali se time nije zadovoljavao, već je pratio šta se događa i u drugim oblastima kulture za koju je smatra da je tesno povezana sa društvom i politikom", rekao je Čolović i istakao da su kolumne Milana Vlajčića bile mali eseji.

Novinarka Radmila Stanković rekla je da se ovih dana, od kada je Vlajčić preminuo najviše govori o onome u čemu je bio najveći - o filmu i književnosti, a da je on za nju bio novinar - "radoznao, veliki i hrabar".

Kako je rekla, niko nije mogao da naruči tekst od Milana Vlajčića, da su ga tokom 1990-ih često slali na prinudni odmor, ali da je on uvek nalazio mesto gde bi mogao da objavi tekst i da je za Vlajčića novinarstvo bila vela velika ljubav kojoj je ostao veran do poslednjeg dana.

Milan Vlajčić biće sahranjen u sredu na Novom groblju u Beogradu. (kraj) vbr/and/dj

 
Share: