Novi vozovi zvaće se "Soko"

14:31 14. 03. 2022. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Novi brzi vozovi Srbije saobraćaće pod imenom "Soko", odlučeno je nakon konkursa "Pusti inspiraciju da te vozi" za ime i logo novih vozova, a pobednik je Andrija Arsić iz Trstenika, saopštile su danas Železnice Srbije.

Soko kao sivi soko, kao najbrža životinja, mi je bila inspiracija. On živi na našem podneblju, ali je nažalost ugrožena vrsta. Moja ideja je bila da podignemo svest o očuvanju ove važne i vredne životinjske vrste, rekao je Arsić.

On je objasnio da, kada je reč o logotipu, nije želeo da mnogo odstupa od postojećeg logotipa "Srbija voza".

Resorni ministar Tomislav Momirović, koji je uručio nagradu pobedniku, zahvalio je svim građanima Srbije koji su učestvovali na konkursu, jer "to nisu ime i logo voza, već brenda svih vozova Srbije koji će ići brzinom do 200 kilometara na sat".

Drugoplasirano rešenje konkursa je "Hitra" autora Igora Petrovića, a trećeplasirano "Vihor" autorke Svetlane Stevanović, i njima je ministar Momirović uručio specijalne nagrade.

Na konkurs "Pusti inspiraciju da te vozi" stiglo je gotovo 3.500 prijava, a pobedničko rešenje odabrano je u skladu sa tehničkim specifikacijama i kriterijumima koji su podrazumevali relevanost, asocijativnu komunikaciju identiteta brzih vozova, estetskih kvaliteta i ostalih konkursnih zahteva. (kraj) vbr/dal/dj

Share: