Presuda u korist profesorke

10:45 25. 03. 2022. FoNet

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu usvojio je tužbeni zahtev profesorke Ekonomskog falulteta Danice Popović i obavezao kompaniju Adria Media Group, kao izdavača Kurira, i Rajka Nedića, kao odgovornog urednika tog dnevnog lista i elektronskog izdanja medija Kurir.rs, da joj zbog povrede časti i ugleda, isplate 150 hiljada, sa zateznom kamatom, počev od 01.12.2021.

Nedić je obavezan da objavi uvod i izreku ove presude, bez bilo kakvog komentara i odlaganja, o svom trošku, najkasnije u drugom narednom broju dnevnih novina Kurir od dana pravosnažnosti, pod pretnjom novčanog kažnjavanja.

Isto to Nedić je obavezan da uradi i u elektronskom izdanju Kurir.rs, ali prvog dana od pravosnažnosti, takodje pod pretnjom novčanog kažnjavanja.

Tuženi su profesorki Popović obavezani i da solidarno naknade troškove parničnog postupka u iznosu od 90.100 dinara sa zateznom kamatom od dana izvršnosti pa do isplate, sve u roku od 8 dana od prijema pisanog otpravka presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Popović je tužbu podnela zbog više tekstova, objavljenih u Kiriru i na sajtu Kurir.rs, tokom 2019. i 2020.godine u kojima se optužuje za plagijat prevoda pokojnog kolege, profesora Stojana Babića, udžbenika "Međunarodna ekonomija", autora Dominika Salvatorea, i da ga je potpisala kao svoj rad.

U tim tekstovima iznet je niz neistinihtih informacija, čime je profesorki Popović naneta nematerijalna šteta u vidu duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda. (kraj) def

Share: