Matematika kroz vekove

12:57 13. 05. 2022. FoNet

BEOGRAD - U Galeriji nauke i tehnike SANU, juče je u okviru manifestacije Maj mesec matematike otvorena izložba na kojoj su predstavljeni počeci obrazovanja i nastave u oblasti matematike, u atmosferi bečkog kafea i beogradske kafane iz 19. veka.

Izložba o modernizaciji nastave matematike u 19. veku kroz atmosferu bečkog kafea i  beogradske kafane govori o putevima naših matematičara – pionira, koji su gradili srpsku školu matematike odlazeći u svet. 

Postavka je organizovana u okviru manifestacije Maj mesec matematike, u Galeriji nauke i tehnike SANU, a otvorena je za posetioce do 31. maja.

U Galeriji nauke i tehnike SANU posetioci su u prilici da zakorače u vremeplov, sednu za sto bečke ili beogradske kafane, pročitaju novine i informišu se o vremenu i ličnostima koje su inspirisale modernu nastavu matematike. 

Srbija je u 19. veku bila zemlja u razvoju. Tek oslobođeni, bilo je mnogo toga da se uradi kako bi zemlja postali moderna država konkurentna svojim susedima u svim aspektima društva.

Visoko obrazovanje bilo je u začetku i naši učenici odlazili su u svet u potrazi za znanjima, iskustvima, tehnologijama, koje bi obogatile našu zemlju. Ovi pioniri, koji su učili po čitavoj Evropi, gradili su srpsku školu i srpsku matematiku i dali joj temelje koji se čvrsto drže do danas.

Matematika je u Srbiji nastala i rasla sa ovim đacima, a ponajviše možda upravo preko Beča, čija je Visoka škola bila na izuzetnom glasu.

Ovo nije priča o svim matematičarima tog doba, niti priča samo o 19. veku, iako je najveći fokus upravo na tom periodu: reč je o nastanku modernog matematičkog obrazovanja, o prvim udžbenicima, onima koji su krojili matematičke iskaze na našem jeziku, prvim predavanjima više matematike i prvim doktorandima.

Mnogi matematičari su boravili u Beču u nekom periodu svoje karijere ili tokom školovanja, a kasnije stečena znanja vratili svojoj zemlji.

Ovogodišnji M3 organizuje Centar za promociju nauke u saradnji sa Matematičkim institutom SANU i Nordeus fondacijom, a tema manifestacije su matematika i gejming. Značajnu podršku su dale i kompanije koje su prepoznale značaj ove manifestacije a to su gejming studio Playstudios Europe i Schneider Electric. (kraj) dep/dj

Share: