Ne ropskoj radnoj snazi

09:44 01. 07. 2022. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Najave iz Vlade Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije da je u procesu postupak zaključivanja sporazuma sa Bangladešom, Vijetnamom i Gvatemalom o uvozu radne snage iz tih zemalja, ozbiljno izaziva uznemirenje i zebnju, ocenio je danas sindikat Sloga.

Vladu i ministarstvo su upitali na osnovu čega opet sami, bez konsultovanja stručne javnosti i sindikata donose odluke od nacionalnog interesa.

"Mi kao sindikat nismo protiv dolaska stranih radnika u Srbiju na poslove čija su zanimanja u deficitu i koja su nam preko potrebna radi normalnog funkcionisana privrede i određenih grana, ali imajuću u vidu dosadašnje bukvalno iživljavanje nad vijetnamskim radnicima angažovanih u zrenjaninskom Ling Longu, kao i radnicima dovedenim iz Kine, imamo pravo da budemo zabrinuti i uznemireni zbog zaključenja nečeg što se naziva 'sporazum' a da pre toga niko nije konsultovao stručnu javnost i obavestio građane o načinu njihovog angažmana i smeštaja u Srbiji", istakli su u saopštenju. (kraj) dar/mr/dj

Share: