Sveće za žrtve Srebrenice

20:48 11. 07. 2022. FoNet

SRB-BEOGRAD - Aktivisti i aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava, Fonda za humanitarno pravo i mreže pomirenja REKOM večeras su u Pionirskom parku, ispred kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u tišini zapalili sveće odajući počast svim ubijenima u Srebrenici uz zahtev da se 11. jul u Srbiji proglasi Danom sećanja na žrtve genocida.

Programska direktorka Incijative mladih za ljudska prava Sofija Todorović izjavila je da je od onoga što se desilo u regionu najvažnije da naučimo "nikome se ne ponovilo".

Navela je da je ideja akcije da sve građani Beograda mogu paljenjem sveća da iskažu pijetet žrtvama ubijenim u Srebrenici.

Dodala je da je večerašnja akcija način prilika da iz Beograda "ode neka druga slika da postoje ljudi koji veruju da se mir gradi priznavanjem činjenica i tako što govorimo istinu o tome što se desilo bez uskraćivanje prava nekome da pati za svojim bližnjima", odnosno bez uskraćivanja prava nekome da bude žrtva "zato što nije etniciteta koji nama odgovara". (kraj) vip/bdb/bdr

Share: