Nacionalistička zver u ekstazi

12:16 09. 08. 2022. FoNet | Vera Barišić

NOVI SAD - Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocenila je danas da rehabilitacija četničkog zločinca Nikole Kalabića predstavlja još jedan dokaz da su Srbija i Vojvodina izloženi nacionalističko-šovinističkoj okupaciji koja traje decenijama i ugrožava i Srbiju i zemlje u susedstvu.

Ta koalicija smatra da je odgovornost na svima onima koji su, zbog povlađivanju deformisanom i izbezumljenom većinskom biračkom telu, gajili nacionalističke i populističke fantazme u protekle tri decenije, koji su vodili i podržavali agresorske ratove na susedne zemlje, koji su decu zarazili falsifikovanom pričom o četnicima kao nekakvim "antifašistima".

"Rehabilitacija Kalabića je samo dokaz da je ekstremno nacionalistička zver sada u ekstazi, a hranjena je i gajena decenijama. Nažalost, ideološka matrica 'srpskog sveta' ne samo da vređa nego i veoma ozbiljno ponovo ugrožava bezbednost i mir u susednim zemlja, koje su zbog te ideje već bile izložene masovnim ratnim zločinima, etničkom čišćenju i genocidu dirigovanim iz Srbije", navela je koalcija u saopštenju. (kraj) vbr/dj

Share: