Orden Orbanu znak posrnuća

11:33 06. 09. 2022. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Narodni poslanik Demokratske stranke (DS) Nebojša Novaković ocenio je danas da je odluka srpskog patrijarha Porfirija da odlikuje mađarskog premijera Viktora Orbana ordenom Svetog Save, najvišim priznanjem u srpskoj crkvi, novi ogroman korak ka podrivanju temeljnih ljudskih vrednosti na ovim prostorima.

Pozivajući se na obrazloženje patrijarha da Orbana odlikuje zato što stoji na braniku evropskog civilizacijskog poretka od novog sistema vrednosti koji preti da će porušiti "identitetske temelje i stubove pojedinaca i zajednice i da će sve postati relativno, krhko i fluidno", Novaković je u pisanoj izjavi poručio da evropski civilizacijski poredak nikako ne bi trebalo stavljati u istu rečenicu sa Viktorom Orbanom.

Smatra da je razlog to što vlada Viktora Orbana "narušava jedan od osnovnih civilizacijskih poredaka ustanovljenih još 1945. godine, a to je antifašistička tradicija" rehabilitacijom mađarskog fašističkog diktatora iz Drugog svetskog rata, admirala Mikloša Hortija. (kraj) dar/mr/dj

Share: