Nastavićemo borbu

15:45 06. 09. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Ako izgubimo slobodu govora, izgubićemo i sve druge slobode, saopštili su danas novinari Ilir Gaši, Tamara Skrozza, Antonela Riha i Vukašin Obradović, najavljujući da će nastaviti borbu, posle odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu da ne uvaži njihovu predstavku zbog kampanje targetiranja kojima su ih izložili pojedini mediji.

Po nalazu suda, podnosioci predstavke nisu iskoristili „raspoložive  efikasne pravne lekove”, poput obraćanja Regulatornom telu za elektronske medije (REM)  i sudu, radi naknade štete.

Sud  je, takođe, izneo stav da postupanje domaćeg  tužilaštva nije bilo nerezonsko, niti arbitrarno, već da je ispravno odlučilo da odbaci krivičnu prijavu grupe novinara.

Oni u saopštenju podsećaju da su u junu 2016. u tabloidu Informer, na TV Pink i više drugih medija, bili optuženi za pokušaj nasilnog zbacivanja režima i za planiranje atentata na tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića.

U grupi navodnih zaverenika, pored njih, našli su se i Borka Pavićević, Zoran Kesić, Nemanja Nenadić i Branislav i Sergej Trifunović.

“Pokrenuli smo postupke pred domaćim institucijama kako bismo odbranili pravo na slobodu govora i skrenuli pažnju javnosti na činjenicu da u ovdašnjim medijima svako ko argumentovano kritikuje vlast može bez ikakvog osnova da bude javno optužen za najteža krivična dela, u našem slučaju, za delo za koje je zaprećena zatvorska kazna od 40 godina”, objašnjava se u saopštenju novinara.

Kako su precizirali, razlog zbog kojeg su podneli predstavku sudu u Strazburu, upravo je činjenica da pravna sredstva koja su njima i njihovim kolegama na raspolaganju nisu efikasna.

Da nije tako, napominje se u saopštenju, tabloidi ne bi izgledali ovako kako izgledaju, a novinari i aktivisti ne bi bili njihove svakodnevne žrtve.

Prema oceni podnosilaca predstavke sudu u Strazburu, to je vidljivo i iz izdvojenog mišljenja sudije Koskelo koja je pravilno ocenila razmere problema i prepoznala ozbiljnost optužbi koje su uputili provladini mediji.

Kako je predočila, te optužbe prevazilaze uobičajenu uvredu I predstavljaju opasnost po demokratsku debatu i razmenu mišljenja koju tako “agresivna, potencijalno toksična i zastrašujuća diskreditujuća kampanja” za sobom nosi.

Građansku parnicu koju smo mogli da pokrenemo, obrazlažu podnosioci predstavke,, nismo pokrenuli, zato što nam primarni cilj nije bila zaštita nas samih, niti naknada štete, već delovanje u javnom interesu, da bi se zaštitilo pravo na slobodu izražavanja i krhka demokratija u Srbiji.

 Mi ćemo našu borbu nastaviti i pozivamo sve da nam se u tome pridruže. Ako izgubimo slobodu govora, izgubićemo i sve druge slobode, navodi se na kraju saopštenja koje potpisuju Ilir Gaši, Tamara Skrozza, Antonela Riha I Vukašin Obradović. (kraj) def

Share: