Primena geotermalne energije

10:00 16. 09. 2022. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) saopštio je danas da su preliminarni rezultati istraživanja geotermalnih resursa na lokaciji zgrade "SIV 3" i na lokaciji Palate Srbija potvrdili da postoji potencijal za primenu geotermalne energije u tim objektima, čija će finanasijska isplativost biti utvrđena kroz izradu Studije izvodljivosti.

Kako se navodi, u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike i u saradnji sa Upravom za zajedničke poslove republičkih organa i Razvojnom bankom Saveta Evrope, UNDP je sproveo prvo istraživanje geotermalnih resursa na lokaciji zgrade "SIV 3" i pokrenuo istraživanje na lokaciji Palate Srbija.

Istraživanje geotermalnih resursa omogućava da se proceni lokalni potencijal za korišćenje podzemnih voda i petrogeotermalnih resursa - kao obnovljivih izvora energije, za potrebe grejanja i hlađenja prostorija, te grejanja potrošne vode.

U saopštenju se navodi da je to ujedno prvi korak u okviru energetske sanacije objekata, a zatim sledi izrada Studija opravdanosti energetske sanacije zgrada koje će utvrditi obim, vrstu i način korišćenja sistema sa obnovljivim izvorima energije, a kasnije će biti izrađena i odgovarajuća detaljna tehnička dokumentacija.

Predviđena istraživanja geotermalnih resursa biće završena do novembra 2022. godine.

Korišćenjem geotermalne energije za obezbeđivanje dela energetskih potreba zgrada "SIV 3" i Palata Srbija smanjila bi se potrošnja primarne energije i emisije CO2. Takođe, poboljšali bi se uslovi za rad zaposlenih i omogućile uštede operativnih troškova za energiju, a odgovorilo bi se na sve veću potrebu za uvođenje novih i čistih izvora energije i doprinelo zelenoj tranziciji srpske privrede i društva.

Istraživanje geotermalnih resursa Palate Srbija omogućeno je zahvaljujući finansijskoj podršci Investicionog okvira za Zapadni Balkan i Poverilačkog fonda CEB kome doprinose Slovačka i Španija, a istraživanje geotermalnih resursa za "SIV 3" finansirano je iz bespovratnih sredstava koje je obezbedila Vlada Slovačke preko fonda UNDP.

Ta istraživanja su deo niza pripremnih aktivnosti čiji je cilj poboljšanje energetske efikasnosti u zgradama centralne vlasti. Ove aktivnosti su početni korak u realizaciji višegodišnjeg programa "Energetska efikasnost u zgradama centralne vlasti", koji obuhvata 28 objekata, a vredan je 40 miliona evra. (kraj) vbr/dj

Share: