Sud potvrdio zabranu šetnje

10:28 17. 09. 2022. FoNet | Desk

BEOGRAD - Upravni sud utvrdio je da je neosnovana tužba organizatora Evroprajda na rešenje MUP Srbije kojim je zabranjena šetnja od Trga Nikole Pašića, pored Doma Narodne skupštine do stadiona Tašmajdan u Beogradu.

U obrazloženju presude, koja je objavljena na veb stranici suda, kaže se da je MUP Srbije u zakonito sprovedenom postupku utvrdio da povodom javnog okupljanja - šetnje "postoji opasnost od nasilja, uništavanja imovine ili drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu", što predstavlja zakonski osnov za zabranu okupljanja.  

Među dokazima koje je dostavio MUP Srbije nalaze se i podaci označeni kao "strogo poverljivo" za koje je sud ocenio da su validni za zaključak da postoji opasnost od nasilja, uništavanja imovine ili drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu, ali ti podaci "nisu mogli biti navedeni u obrazloženju budući da se čuvaju kao tajna".

U upravnom sporu je utvrđeno i da MUP Srbije nije diskriminisao pripadnike LBGT+ populacije koji podržavaju Evroprajd 2022. zabranivši im šetnju, time što nije uskratio slobodu okupljanja protivinicima ove manifestacije.

Upravni spor protiv rešenja MUP Srbije poveo je koordinator Evroprajda 2022. Goran Miletić. (kraj) dep/dpv

 

Share: