Procedurom protiv samovolje

15:43 26. 09. 2022. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Poruka anonimnog policajca novinaru FoNeta Davoru Lukaču da ga "zabole za zakon" ima svoju simboliku jer je delimična refleksija stanja u domenu bezbednosti i zaštite novinara, ocenio je predsednik Asocijacije nezavisnih medija (ANEM) Veran Matić u autorskom tekstu za portal javniservis.net.

Matić je podsetio da je Lukač, koji je pratio akciju privođenja i pretresanja maloletnika u blizini Predsedništva Srbije, neposredno nakon šetnje u sklopu Evroprajda, učinio sve što su policajci od njega tražili, ali da je od njih potom , pozivajući se članove 66. i 67. Zakona o policiji, zatražio da se legitimišu i kažu razlog za zaustavljanje i pretres.

"Donekle imam razumevanje za tenzije tokom složenih policijskih operacija, ali moramo biti svesni da postoje procedure koje ne mogu biti prepuštene samovolji pojedinih organa vlasti koji umišljaju da im je baš sve dozvoljeno. U takvim prilkama, uvek se setim koleginica i kolega iz manjih sredina na koje atakuju dok rade svoj posao, a nisu Davor Lukač, novinar i snimatelj televizije N1 i novinarska ekipa agencije Tanjug, kojima se to dogodilo u centru prestonice", naveo je Matić, koji je i član Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara. (kraj) vip/mr/dj

Share: