Nov početak BK Univerziteta

10:51 28. 09. 2022. FoNet | Desk

BEOGRAD - Ove godine, BK Univerzitet upisuje jubilarnu tridesetu generaciju brucoša, na više od 20 akreditovanih studijskih programa na osnovnim akademskim, master akademskim i doktorskim studijama što će biti novi početak te obrazovne ustanove,, izjavi je rektor Karić Univerziteta profesor dr Vladimir Džamić.

Približavamo se početku nove akademske godine i prijemu nove generacije studenata. Da li spremno dočekujete nove brucoše?

Karić Univerzitet osnovan je pre 30 godina zahvaljujući viziji osnivača, gospodina Bogoljuba J. Karića, koji je imao hrabrosti da u veoma složenim društvenim okolnostima, osnuje prvi privatni univerzitet u Srbiji, na kome se do sada obrazovalo preko 25 hiljada studenata, kako iz Srbije, tako i iz inostranstva. Danas smo najstariji privatni Univerzitet u Srbiji, sa najmlađim rektorskim kolegijumom, što je samo po sebi velika čast i obaveza za moje kolege, ali i za mene lično.

Ove godine, upisujemo jubilarnu tridesetu generaciju brucoša, na više od 20 akreditovanih studijskih programa na osnovnim akademskim, master akademskim i doktorskim studijama, čime će naša akademska porodica postati još bogatija za novo znanje, energiju, entuzijazam, akademsku radoznalost i ambiciju, koji su prirodni pokretači novih lidera u oblastima za koje se školuju na studijama. Stoga ćemo početak akademske godine obeležiti na svečani način i u novom ambijentu poželeti brucošima mnogo sreće i uspeha u studiranju. Za sve nas na Univerzitetu, to će biti jedan novi početak.

Naravno, u svetu koji se ubrzano menja, obrazovanje treba da omogući sticanje potrebnih kompetencija i osposobi decu, učenike i studente za celoživotno učenje. Vaspitno-obrazovni sistem Kreativno pero i Karić univerzitet spojili su u svom radu vrednosti, znanja i iskustva iz evropskog obrazovnog procstora i najboljih škola i fakulteta u svetu, sa željom da omoguće sticanje najkvalitetnijeg obrazovanja, uz odlične uslove za učenje i studiranje, primenu savremenih metoda i invidiualizovani pristup i podršku na svakom koraku.

Pre nekoliko nedelja odjeknula je vest o tome da je kupljena zgrada koju je ranije koristio Univerzitet Megatrend na Novom Beogradu u ulici Bulevar Maršala Tolbuhina 8. Kako se sve ove promene odražavaju na interesovanje novih studenata? Da li vam se javljaju i studenti koji već studiraju, a žele da nastave studije na Karić Univerzitetu?

U pravu ste. Od prvog oktobra, Karić Univerzitet će se nalaziti na novoj adresi i time ćemo, mogu slobodno reći, otpočeti jednu novu epohu razvoja Univerziteta. Danas možemo ponosno reći da smo uspešno reakreditovana visokoškolska ustanova, sa velikim brojem eminentnih nastavnika i saradnika, od kojih su mnogi svoja znanja sticali na prestižnim univerzitetima u svetu, poput Oksforda ili bili najbolji studenti svojih generacija na najvećem i najstarijem univerzitetu u Republici Srbiji.

Posedovanje svih akreditacija, mlad nastavni kadar koji ima ogromnu energiju i posvećenost radu sa studentima, ali i novi, savremeni uslovi rada, uz najsavremeniju opremu, učila i referentnu biblioteku, uz dugu tradiciju koja je garancija kvaliteta, samo su neki od razloga zašto danas studenti brojnih univerziteta žele da nastave studije na Karić Univerzitetu. Ja im, kao rektor Univerziteta, želim srdačnu dobrodošlicu i čvrsto verujem da svaki mlad čovek ima pravo da za sebe odabere najbolje. Stoga na njihove zahteve za nastavak studija odgovaramo u roku od samo jednog dana, uz priznavanje postignutog uspeha na ustanovi gde su ranije studirali, u skladu sa zakonom.

Pomenuli ste dolazak stranih studenata. Da li u složenim uslovima u kojima danas živimo, postoji prostor da visoko obrazovanje bude most koji nas povezuje?

Apsolutno, internacionalizacija visokog obrazovanja mora biti jedan od strateških pravaca u ovoj, ali i u narednoj deceniji. Nekada su hiljade stranih studenata dolazile u Beograd i studirali u ondašnjoj Jugoslaviji. Danas, kada se neki izazovi iz prošlosti ponavljaju, obrazovanje mora biti most između Istoka i Zapada, ono koje nam omogućava da bolje razumemo jedni druge, da zajednički radimo na modernizaciji svojih društava i da razmenjujemo znanja i iskustva. Imamo veliko interesovanje stranih studenata iz različitih država, od Kanade, Grčke, Rusije, Belorusije, do država regiona i Bliskog Istoka, kako za učenje srpskog jezika, ali i za studiranje na svim nivoima studija. To je odličan način da upoznaju našu kulturu, jezik, ali i da izgrade akademsku mrežu sa kolegama iz drugih delova sveta, u prijateljskom i multikulturnom okruženju.

Da li postoje pogodnosti za studente koji žele da, uz redovno studiranje, obavljaju stručnu praksu?

Kako neretko kažem i svojim studentima, za razliku od nekog prošlog vremena kada sam studirao i kada stručne prakse gotovo da nije bilo, danas je ona sastavni deo svakog našeg studijskog programa, upravo zato što želimo da im omogućimo da već u toku studiranja steknu prva radna iskustva. U skladu sa idejom i vizijom našeg osnivača, želimo da svi studenti školarinu koju plaćaju za obrazovanje, mogu da otplate već u toku studija, uporedo radeći u najboljim kompanijama na tržištu, u oblastima za koje se školuju. Naspram uobičajene i veštačke podele na privatne i državne fakultete, na kraju dana, tržište će biti ono koje će verifikovati i proceniti vrednost svake diplome. Zato studentima omogućavamo da pored teorijskih znanja, steknu ne samo praktična iskustva, već i niz personalnih i poslovnih veština, kroz naš Centar za razvoj karijere, koji se time kontinuirano bavi od prvog dana studiranja do diplomiranja, ali i nakon toga, radeći aktivno sa našim alumnistima.

 Na kraju, koja bi bila Vaša poruka budućim studentima pred početak akademske godine?

Najkraće rečeno – verujte u sebe, marljivo radite i potrudite se da svakog dana naučite nešto novo, negujući pristojan, savestan i pošten odnos prema poslu, koleginicama, kolegama i svima u društvu u kome živite. I, ono što ne kažemo mnogo puta, ako vam ponekad nešto izgleda nemogućim da ostvarite, setite se Nelsona Mendele koji je rekao “sve deluje nemoguće, dok god se ne uradi.” (kraj) dep/dj

Share: